Bezienswaardigheden in Curaçao

Wat te doen op Curacao? De Top10

Wat te doen op Curacao? De Top10. Je bezoek aan Curaçao staat natuurlijk in het teken van de zon & zee. Maar er valt ook veel te zien op het eiland. Natuurlijk bezoek je het gezellige en pittoreske Willemstad, hier vind je verschillende bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Op Curaçao kom je ook fraaie natuur tegen. Bezoek de Hato Grotten en het indrukwekkende Christoffel Park.

Dit is onze top 10 bezienswaardigheden op Curaçao.

Kaart van Curacao

Christoffel Park

In het noordwesten van Curaçao ligt het Christoffel Park, een nationaal park met een uitbundige flora en fauna: inheemse herten, cactussen, zogeheten dividivibomen, schitterende bloemen en kleurrijke vogels. In dit park groeien enkele bijzondere en zeldzame soorten orchideeën.

Je kunt dit park op verschillende manieren bezoeken: per auto, op de fiets, op een paard of wandelend. Er zijn vier autoroutes over geasfalteerde wegen, een four-wheel-drive is dus niet nodig. Verder zijn er acht uitgestippelde wandelroutes. Een daarvan gaat naar de top van de Christoffelberg (335 meter hoog). Deze wandeling wordt vooral ’s ochtends vroeg gedaan, voordat de zon te warm wordt. Bij volle maan wordt deze tocht ook wel ’s nachts ondernomen, met een barbecue op de berg.

Het Curaçaose witstaarthert werd waarschijnlijk door de Arowak indianen in de 14e en 15e eeuw van het Zuid-Amerikaanse vasteland naar het eiland gebracht. Het is nu een beschermde diersoort en er zijn speciale excursies bij zonsondergang om het witstaarthert te zien. Aangezien de groepen beperkt zijn tot acht deelnemers, is reserveren via de website noodzakelijk.

Handig om te weten

Website: Christoffel Park
Adres: Savonet Z/N, West Point
Openingstijden: 07.30 – 16.00 (zondag 06.00 tot 15.00)
Toegangsprijs: $ 12,00, 6 – 12 jaar $ 4,50, onder 6 jaar gratis

Hato Grotten

Ver voor de komst van Europeanen naar Curaçao werden de Hato Grotten ten noorden van Willemstad al als onderkomen gebruikt door de oorspronkelijke bevolking, de Arowak indianen. Uit die tijd stammen rotstekeningen die zo’n 1500 jaar oud zijn. Later werden de grotten een toevluchtsoord voor ontsnapte slaven. De Hato Grotten liggen vlak bij het vliegveld van Curaçao dat ook Hato heet.

Stelt u zich niet voor dat dit nauwe grotten zijn waar u doorheen moet kruipen. Nee, de Hato Grotten zijn ruim, er zijn goede wandelpaden aangelegd en er is verlichting. Misschien zal de echte grottenliefhebber dit wat tegenvallen. Toch is een rondgang door de druipsteengrotten een belevenis. Er zijn prachtig gevormde stalactieten en stalagmieten met tot de verbeelding sprekende namen als Piratenkop, Zeeschildpad en Bonenstaak. Verder zie je er ondergrondse riviertjes en watervallen. Ook huist er een kolonie vleermuizen in de Hato Grotten. De rondleiding begint ieder heel uur, vanaf 09:00 uur, de laatste rondleiding start om 16.00.

Handig om te weten

Website: Hato Grotten
Adres: Rooseveltweg, tegenover Hotel Holland
Openingstijden: 09.00 – 16.00
Toegangsprijs: volwassen vanaf 13 jaar $ 9,00, kinderen t/m 12 jaar $ 7,00

Zeeaquarium & Dolfijnschool

Even ten oosten van Willemstad werd in 1984 het Curaçao Sea Aquarium geopend. Je kunt er kennismaken met de onderwaterwereld rond Curaçao: pijlstaartroggen, zeeschildpadden, haaien en kleurrijke tropische vissen. Je kunt zelf een duik nemen in dit aquarium of het zeeleven bekijken vanuit de observatieboot. Dit aquarium is uniek, omdat er continu vers zeewater naar binnen stroomt. Geregeld worden de zeedieren gevoerd en u wordt van harte uitgenodigd daar actief aan deel te nemen.

De observatieboot is een semi-duikboot met in het onderwaterdeel grote ramen, zodat u een goed zicht heeft op het koraalrif en de vissen. Tijdens de één uur durende rondvaart zie je ook scheepswrakken op de zeebodem.

Verder is er in het zeeaquarium een schelpententoonstelling en kun je in de filmzaal meer te weten komen over het leven in de Caraïbische Zee. Naast het aquarium ligt een schitterend strand, waar je kan bijkomen van alle indrukken.

Een aparte afdeling binnen het zeeaquarium wordt gevormd door de Dolphin Academy. De dolfijnen leren daar de kunstjes die ze opvoeren in dagelijkse shows, om 10.30, 13.30 en 16.30. Maar je kan er zelf ook van dichtbij met ze kennismaken. De Dolphin Academy biedt diverse programma’s aan. Zo kun je in open zee met de dolfijnen duiken of zwemmen, maar dat kan ook in een afgeschermde lagune. Voor mensen die niet zo goed kunnen zwemmen en voor jonge kinderen is er een speciaal platform waarop u tot uw middel in het water staat. De trainers geven veel uitleg over het gedrag van de dolfijnen en hun bouw.

Voor iemand die alles over dolfijnen wil weten is er een driedaagse cursus, Dolphins-in-Depth. Een ander cursus duurt vijf dagen en daarin leert u de basisbeginselen van het trainen van dolfijnen met als examen deelname aan een van de dolfijnenshows.

Handig om te weten

Sea Aquarium

Website: Sea Aquarium
Adres: Bapor Kibra Z/N (bereikbaar vanaf Dr. Martin Luther King Boulevard)
Openingstijden: 08.00-17.00
Toegangsprijs: volwassene $ 21,00, 5-12 jaar $ 11,00, onder 5 jaar gratis

De mooie Pondjesbrug van Curacao

De Pontjesbrug

De Koningin Emmabrug is een pontonbrug (drijvende rug) over de Sint Anna Baai. De brug staat ook bekend als de swingende oude dame, omdat ze open en dicht zwaait om schepen in en uit de natuurlijke haven te laten. Een waar spektakel! Als je geluk hebt, kun je een grote cruiseschip of containerschip de haven binnen zien varen.

Een bel geeft de naderende opening van de brug aan, zodat voetgangers tijd hebben om de brug te verlaten. Spoedig daarna zullen de toegangspoorten sluiten. Je kunt er in feite voor kiezen om op de brug te blijven als deze open gaat, maar kies verstandig want je kunt de brug alleen verlaten als deze weer dicht gaat en dit kan tot wel 45 minuten duren afhankelijk van het passerende schip.

TIP: Wanneer de brug voor langere tijd open is (blauwe vlag) en je naar de andere kant moet, kun je gebruik maken van de gratis veerdienst op ongeveer 100 meter van de brug.

De zoutpannen van Jan Thiel

In het verleden werd de zoutpannen van Jan Thiel, gelegen ten oosten van Willemstad, gemaakt om zout te winnen uit zeewater. Water uit de oceaan werd naar de zoutpannen geleid en vervolgens afgesloten waardoor het water verdampte en het zout achterbleef.

Vandaag de dag worden de zoutpannen niet meer gebruikt, maar ze zijn nog wel intact. Vanwege de schoonheid en de rust van dit gebied is het zeer geliefd. Veel mensen komen hier om te genieten van een lange wandeling, fietstocht of om naar vogels te kijken. De ondiepe zoutwatermeren zijn de perfecte omgeving voor flamingo’s en andere vogels die op zoek zijn naar voedsel. Een prachtig gezicht om te zien.

TIP: Er zijn verschillende manieren om toegang te krijgen tot de zoutpannen. Als je nog meer van de natuur wilt genieten kun je de zoutpannen via Park Sorsaka betreden.

Snorkelen/zwemmen bij de Tugboot

Een van de mooiste snorkel- en duiklocaties op Curaçao is de Tugboat, vernoemd naar de sleepboot die hier jaren geleden is gezonken. Het wrak ligt slechts 5 meter diep en is zeer toegankelijk voor snorkelaars. Je moet deze locatie makkelijk kunnen bereiken vanaf de oostzijde van de Caracasbaai,

De Tugboat locatie is prachtig met veel verschillende vissen rond het wrak en langs de klif.

TIP: Boek een tour als je de beste snorkel locaties wilt ontdekken. Je gids kan je de beste plekjes laten zien.

Tip 2; Ga met de beste duikschool (volgens Tripadvisor) naar de Tugboot . http://www.curious2dive.com/

Shete Boka Nationaal Park

Shete Boka betekent ‘Zeven Inhammen’. Dit park ligt aan de ruige noordkust van Curaçao en grenst aan het Christoffelpark. Het is een vrij ruig gebied, dus het is belangrijk om stevige wandelschoenen te dragen.

Meteen na binnenkomst staat u op een van die inhammen, Boka Tabla, waar u een prachtig uitzicht hebt over de zee en de golven op de rotskust ziet beuken. Je kunt naar beneden klimmen waar zich een grot heeft gevormd en het water met veel geweld en lawaai naar binnen en naar buiten stroomt. De Boka Tabla route voert verder langs goed onderhouden voetpaden en duurt ongeveer anderhalf uur.

In het oosten van het park kun je de zogeheten Boka Pistol route volgen. Die duurt zo’n twee uur en ook hier gaat de zee flink tekeer. De golven slaan tegen een sterke vernauwing, waardoor het water als een fontein omhoog spuit. Verder zie je een natuurlijke rotsbrug.

Voor ervaren wandelaars is er de Mountain Route die door echt ruig gebied gaat over de heuvels in het oosten van het park. Deze route is 6 kilometer lang en duurt zo’n drie uur.

Naast wandelen kun je ook mountainbiken en paardrijden in Shete Boka Nationaal Park.

De belangrijkste attractie van Shete Boka kun je normaal gesproken niet zien: de broedplaatsen van zeeschildpadden in Boka Wandomi, Boka Kortalein, Boka Plate, Boka Mansalina, Boka Djegu en Dos Boka. Wel kun je via de Stichting Carmabi (zie de website) een afspraak maken om de zeeschildpadden te monitoren.

Handig om te weten

Website: Shete Boka Nationaal Park
Adres: Boca Tabla
Openingstijden: 09.00 – 17.00
Toegangsprijs: $ 2,00

Raadpleeg de website van het Shete Boka Nationaal Park voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Hofi Pastor

Hofi Pastor is een kleine boomgaard die de oudste boom van Curaçao huisvest. Een grote indrukwekkende kapokboom van meer dan 400 jaar oud. De boomgaarden ligt naast de grote gele rooms-katholieke Kerk in Barber, in het westelijke gedeelte van Curaçao, zo’n 40 minuten rijden vanaf Willemstad. Er zijn twee verschillende wandelroutes in Hofi Pastor waaronder een route naar de ruige noordkust. Beide wandelroutes duren ongeveer een half uur en zijn 2 kilometer lang. Trek goede wandelschoenen aan, smeer je in met zonnebrandcreme en muggenspray. Het hofje is de perfecte plek om vogels te spotten, maar je komt ook leguanen, vlinders en andere dieren tegen. De toegangsprijs is een paar Antilliaanse gulden en daar krijg je veel voor terug. Hofi Pastor is geopend van zondag tot donderdag van 9.00 tot 17.00 uur

Als je op zondag Hofi Pastor bezoekt kan je dit combineren met een bezoekje aan de locale markt in het plaatsje Barber. Je vindt deze markt op loopafstand. Het echte Curacao leer je hier kennen. Op de markt wordt veel eten verkocht, maar je kunt er ook terecht voor leuke handgemaakte snuisterijen en plantjes. Echt een aanrader als je in de buurt bent. De markt is iedere zondag.

http://hofipastor.org/

TIP: Achter de kerk vind je een klein pannenkoekenrestaurant, Klosterküche. Ze zijn geopend in de avond op maandag, dinsdag, zaterdag en zondag. Dit mag je zeker niet missen in de ‘Wat te doen op Curacao? De Top10′.

Carnaval van Curaçao

Het Carnaval van Curaçao is bepaald niet beperkt tot de eigenlijke carnavalsdagen. De feestelijkheden beginnen meestal al in de eerste week van januari. Dan trekken carnavalsgroepen al dansend door de straten. Ook organiseren ze zogeheten jump-ups (in de openlucht) en jump-ins (overdekt). Dit alles is bedoeld om geld in te zamelen voor deelname aan de grote carnavalsmarsen, tijdens het eigenlijke carnaval.

De carnavalsweek begint met een parade door kinderen, de grote parade wordt gehouden op carnavalszondag en op de laatste dag is er een grote Farewell Parade. Dit is tropisch carnaval in optima forma: kleurrijk, uitbundig en muzikaal. Het carnaval gaat gepaard met een Tumba Festival, waar de beste lokale componisten, zangers en muziekgroepen optreden. Tijdens dit festival wordt het officiële carnavalslied van dat jaar gekozen, een enorme eer. Er is een apart Tumba Festival voor kinderen. Ook daar wordt een winnend liedje gekozen dat gezongen wordt tijdens de kinderparades.

Het carnaval wordt afgesloten met het verbranden van Rei Momo. Deze pop gevuld met stro is het symbool van het kwade: zonden, ongeluk en onvruchtbaarheid. Deze verbranding vindt plaats na de Afscheidsmars (Marcha di Despedida) en gaat gepaard met vuurwerk.

Curacao Sign borden

Dit hoort er zeker bij in de ‘Wat te doen op Curacao? De Top10′. Zoals vele geweldige bestemmingen heeft ook Curaçao een iconische snapshot sign of beter gezegd twee. Je kunt de oversized CURACAO (geschilderd in de kleuren van Curacao) en DUSHI signs vinden in Punda aan het Koningin Wilhelminaplein. Uiteraard moet je een selfie maken van het teken voor je foto-album of tijdlijn, en vergeet het DUSHI sign niet!

TIP: Je kunt gemakkelijk het hele teken in beeld krijgen door niet recht voor maar juist links van het teken te gaan staan, dit levert meteen een spannendere compositie op!

Zoveel leuks te doen en altijd 30 graden....

Genieten in de tropen begint bij de leukste locatie.